29-02-04

[Tekst] Over bergen die nooit alleen staan

De laatste tijd zit ik vaak aan het denken over mezelf in relatie met anderen. En ik kom altijd op hetzelfde beeld terug als het gaat over verbondenheid met anderen. Dan bedoel ik vooral mensen waarmee je een echte band heb, diepe vriendschap bijvoorbeeld.

Ik zie het als twee bergen, die naast elkaar liggen - als je alle relaties samen bekijkt hebben we het over een bergketen - twee bergen naast elkaar dus, die aan hun voet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een stevig fundament, een sterke binding. Dat fundament is de basis waarop de twee bergen steunen, maar hun toppen staan op zichzelf. Waarmee ik bedoel dat die diepe band een fundament is om jezelf te ontplooien en zelf te groeien, maar met een zekere onafhankelijkheid. Je bent nog altijd een individu, een zelf.

Stel je eens even voor dat de bergen aan hun fundament ver van elkaar liggen, maar met hun toppen raken. Zoiets is gedoemd om eerder vroeg dan laat in te storten. Van het moment dat je het beseft, dat je ziet dat er geen gezamenlijk fundament is en dat je om het zo te stellen gebouwd hebt op lucht, dan stort alles in. Van het ene op het andere moment.

Een echte vriend is iemand die mee een fundament vormt voor jezelf, maar evengoed iemand die je aanvaardt zoals je bent en je de vrijheid laat om te zijn wie je bent! Iemand die vanop een zekere afstand toekijkt en een geheel kan zien waar je zelf soms geen geheel kan zien omdat je er met je neus te dicht op zit. Iemand die je feedback geeft, die een foto neemt van die berg van je, zodat je zelf eens ziet hoe het eruitziet. Iemand die je de mogelijkheid biedt om jezelf te leren kennen. Een 'spiegel voor de ziel' als het ware. En tegelijkertijd ben jij ook een spiegel voor de ander. Je weerspiegelt elkaar zonder je eigenheid daarin te verliezen.

Tegelijk wordt het logisch dat zo'n band maar kan bestaan met een beperkt aantal mensen. Je kan je berg maar omringd weten door een selectie van anderen, omdat je anders simpelweg elkaar de ruimte niet meer kan geven. Stel je een bergketen voor, met ergens middenin 'jouw' berg - er zijn een aantal bergen die direct aan de jouwe grenzen. Veel meer bergen liggen verder verwijderd, de band losser en de wisselwerking minder intens. Dat is logisch.

Denk nu diezelfde bergketen, en stel je voor dat één van de bergen vlak naast je verdwijnt - er blijft een leegte achter in jezelf. Een stukje gezamenlijk fundament dat mee weggesneden wordt.
'Never give up on your loved ones' Wees niet de berg die in het niets verdwijnt en een stukje van die andere berg met zich meeneemt. Maar als de ene zich minder ondersteund weet, ondergraven wordt door door invloeden, wees dan die extra steun die nodig is, om de berg niet te laten inzakken. Neem de last over, tot langzamerhand het fundament zich weer hersteld... en evenwicht hervindt.

12 jan. 2004

18:35 Gepost door ~ in Teksten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.