28-06-04

[Tekst] Ziel

Wat is de ziel eigenlijk? Te pas en te onpas komt dat woordje aan bod, maar niemand kan er een echt sluitende definitie voor geven. We kunnen er niet onze vinger op leggen en zeggen 'dat is het nu'. Nee, de ziel is net dat beetje ontastbare waarheid in de mens. Dat stukje dat overblijft als je alle eigenschappen van die mens wegdenkt. Het is het ondenkbare in ieder van ons. Dat stukje ziel is volgens mij een soort energie, verbonden met een alom aanwezige energie rondom ons en in ons die ik in deze context misschien de ziel van de wereld kan noemen. Namen voor het onnoembare.
Als we het woord ziel gebruiken heeft het altijd te maken met diepe, intense gevoelens. Ziel is een verzamelnaam voor het ontastbare, voor hetgene dat niet zintuiglijk waar te nemen valt. Het is dat wat ik het 'meer' tussen hemel en aarde zou kunnen noemen.
Waarom proberen we eigenlijk zulke dingen te definiëren? Waarom hebben wij altijd behoefte aan een wereld waarin we van alles kunnen zeggen: dàt is het. Terwijl het net de mooiste dingen zijn die niet benoembaar zijn. Ziel bijvoorbeeld, en Liefde, als er al een verschil is tussen die twee. Dat zijn dingen die we ontkennen in die eeuwige vakjes-opdeling van de wereld. Het zijn onvertaalbare energiebanen waarmee wij ons verbonden kunnen voelen als we er oog voor hebben. Als we eventjes buiten de vakjes kijken wat het is dat alles in die vakjes uiteindelijk als één en ondeelbaar Geheel maakt. Het is de ziel, die in alles en overal is. Ziel is Zijn is Liefde is Leven. Puur. Niet denkbaar, enkel voelbaar en dan nog maar tipjes van de sluier. Dat is het. En nog meer dan dat. En nog ander dan dat. Het eeuwige mysterie dat ik in mijn hart draag.

27 juni 2004

01:17 Gepost door ~ in Teksten | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

ik zoek met hart en .... iedereen heeft een 'ziel' maar je merkt er niets van

Gepost door: lonely heart | 28-06-04

heeeyz lief Twinkeltje Thanksie voor je berichtje (;
Het is alsof je ipv een bekende vlaming een berichtje krijgt van een bekende blogger (: hihi een BeeBeetje !

Anyway je tekstje,... ik heb er ook eens heel erg hard en lang over nagedacht en ben uiteindelijk tot het volgende besluit gekomen.
'We've all received a soul to take care of'
Ik beschouw het als iets dat me is toevertrouwd bij mijn geboorte. Het is niet van mij, maar ik moet er goed voor zorgen en er het beste van maken. Zodat ik het op het einde van mijn leven kan afgeven en zeggen dat het goed was. In korte woorden omschreven,...
empathie is the keyword :)

Baaikes
xXx

Gepost door: Misuno | 30-06-04

prachtige tekst Ik deel de mening van misuno voor een deel.
Het zou wel degelijk bewezen zijn dat de ziel iets waarneembaar is, ik bedoel, als een mens sterft zou hij op dat ogenblik plotsklaps 21 gr minder wegen. Hij herbergt je diepste ik, het zuiverste van je persoonlijkheid.
Maar waar huist die 21 gr dan? Volgens mij voor het grootste deel in het hart, of er omheen. Men spreekt gevoelsmatig ook over "hart en ziel". Allesinds de moeite om even bij stil te staan, denkend aan de zielen die hun lichaam verloren zijn. groetjes

Gepost door: johan | 04-10-07

De commentaren zijn gesloten.